Skip to main content

Ten eerste, wat is een insectenhotel? Het is een speciaal gebouwde structuur die onderdak biedt aan kleine diertjes en insecten. Het heeft veel verschillende secties met verschillende maten, vormen en texturen van natuurlijke materialen om nest- en rustplaatsen te creƫren voor verschillende insecten. Je kunt een insectenhotel kant-en-klaar kopen of een doe-het-zelfproject starten en er zelf eentje maken.

En weet je al dat insectenhotels heel belangrijk zijn voor het behouden van allerlei soorten insecten? En dat veel insecten nodig zijn voor het behouden van veel soorten bloeiende planten en gewassen? Vast wel.

Door een insectenhotel te maken help je insecten en kleine dieren te beschermen tegen roofdieren door ze een veilige schuilplaats te geven. Ze kunnen er hun jongen grootbrengen, schuilen en er zelfs in overwinteren. Het helpt niet alleen de insecten zelf. Als je een insectenhotel maakt, geef je kinderen ook de kans om te leren over de natuur, insecten te observeren, een positief verschil te maken voor het milieu en een aantal praktische vaardigheden te leren.

Daarom is er een idee ontstaan om samen met buurtbewoners en een aantal timmerburen een insectenhotel te maken van 1,5 bij 2 meter. Waar? Zelf dachten wij aan de Ruysdaelkade tegenover een plek waar geen huizen staan. Omdat een insectenhotel weinig ruimte inneemt kan het op veel plekken in onze buurt. Suggesties voor meer plekken voor een insectenhotel in onze buurt zijn natuurlijk welkom. Over de plek die de voorkeur heeft zal het bestuur van de buurtvereniging met de direct omwonenden in gesprek gaan.

Het mooie van een dhz-insectenhotel is ook dat je niet veel spullen hoeft te kopen. Je vindt immers veel natuurlijke materialen die je kunt gebruiken in je tuin. Het is nu een geweldige tijd om er eentje te maken, maar we kunnen elk moment van het jaar een insectenhotel maken. Dit is wat we nodig hebben en kunnen verzamelen voor een insectenhotel:

  • Bakstenen voor de basis
  • Houten pallets/planken voor de structuur
  • Dakpannen / planken met dakvilt voor het dak
  • Losse schors / dood hout / boomstammen: perfect voor pissebedden, kevers, spinnen en duizendpoten
  • Droge bladeren/stro/stokjes: lieveheersbeestjes, kevers en wantsen zijn hier dol op
  • Stenen/tegels: precies wat kikkers en padden graag hebben
  • Terracotta potten: sommige leeg en sommige met zand/stro/bladeren, in verschillende hoeken geplaatst
  • Golfkarton/dennenappels: zeer geschikt voor gaasvliegen en lieveheersbeestjes
  • Bamboestokken, hol riet en looprolbuisjes: ideaal voor solitaire bijen

Help jij mee met de bouw of heb jij ook een idee voor een groene buurt? Neem contact op met de groencommissie!

Arjan Slooves

Arjan is onze verslaggever duurzaamheid. Als Energiecoach en Woonplanadviseur kun je bij hem terecht met vragen voor de duurzaamheidscommissie.